Sprijin în alăptare

Într-un raport din august 2017, UNICEF afirma că aproximativ 40% din copiii de pe glob și doar 12% din bebelușii români sunt alăptați exclusiv în primele șase luni. Alăptarea înseamnă un start bun în viață pentru nou-născut, iar beneficiile acesteia se extind și asupra mamei. În acest context, meseria de consultant în alăptare este departe de a fi un moft urban.

Aceste cifre sunt rezultatul multor factori. Este foarte ușor să spunem că femeile nu-și doresc să alăpteze sau că nu se informează încă înainte să nască. Adevărul este că, de fapt, marea majoritate a femeilor pornesc la drum cu intenția de a alăpta, dar se lovesc de atitudini neconstructive încă din prima oră după naștere. Acest lucru, coroborat cu faptul că societatea occidentală claustrează mama și copilul, duce la multe greutăți și suferințe. Nu în ultimul rând, generațiile trecute au pus un mare egal între formulele de lapte și hrănirea la sân, iar ideile preconcepute despre alăptare care continuă să prolifereze nu ajută pe nimeni să își crească copiii cu lapte de mamă.

Alăptarea este normală. Bancnotă românească din 1943.

Alăptarea nu mai este ușoară, iar sprijinul comunității de care beneficiau tinerele mame înainte de epoca industrială a dispărut. Trăim de multe ori singuri, între patru pereți, în locuințe sterile, socializând virtual. Mare parte din școala alăptării începe în copilărie, când fetița observă și imită femeile din anturaj. Învață cum își țin ele copiii, cum le răspund, cum le vorbesc și cum îi integrează încă de mici în viața familiei și a comunității. Și da, cum îi alăptează.

Aceste tipare de comportament nu mai sunt vizibile în zilele noastre, din păcate. Dacă totuși ies pe afară, proaspetele mame – dar mai ales mamele de copii mai mari – sunt deranjate cu sfaturi nesolicitate, sunt etichetate sau, dacă alăptează în afara casei, li se reamintește cât de intimă este alăptarea și cât de mult deranjează ochiul privtorilor. În decursul activității mele, am observat că multe tinere mame nu mai văzuseră un nou-născut până atunci. Iar multora li se cere să se poarte ca niște experte după nașteri grele, cu multe intervenții medicale.

Dacă ai nevoie de sprijin specializat în alăptare, apasă aici.

Programări
Adresă